Memorijalni defile „Korakom slobode“  zakazan je bio za 11 časova kretao se od ugla Trga Nikole Pašića i Terazija do Trga Republike. Formiranje kolone počelo je u  10.30 časova Kralja Milana ulici.

Tokom performansa na ulici, dok se išlo kroz 3 različita punkta na kojima je prezentovane različite neme scene i slike iz perioda oslobođenja Beograda, sa razglasa je išao tekst koji je u formi neke vrste radio drame. Naime, tekst  je bio iz fragmenata i cilj bio je napraviti audio rekonstrukciju određenih događaja koji će zvučati kao dokumentarna građa, a u stvari će biti iscenirani i fiktivni (pisma, ispovesti, telefonski razgovori, radio obaveštenja i sl.). Osim što  se ticao samog oslobođenja grada, trudili se da povežemo određene fragmente sa egzaktnim punktovima u gradu kroz koje se povorka kretala. Ovaj drmasko-dokumentarni program  praćen je zvukovima marša

Koncert vojne muzike iz Drugog svetskog rata

Memorijalni defile se završio na Trgu Republike velikim koncertom vojne muzike iz Drugog svetskog rata koje je izvodio umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević. Na originalnu muziku koja je obeležila ovaj period napisani su za ovu priliku novi aranžmani. Ideja nam je bil da ceo koncert bude sastavljen od muzike koja je dizala moral i pratila pobedu partizana u Drugom svetskom ratu. Podsetili smo sve prisutne na neke od najpoplarnijih melodija iz Drugog svetskog rata. Pored toga na sceni su se  priključili i  plesni parovi koji su pratili sve muzičke numere, a celu priču o muzici i njenoj ulozi Dugom svetskom ratu je dodatno pojašnjavao narator u igranoj dramskoj formi.

Koncert je predstavljao konačno odredište defilea.

Svečana akademija u Narodnom pozorištu „Kavkazski orah“ – dramsko-muzički program

Za temu u dramsko-muzičke predstave „Kavkaski orah“, koje je izvedena u Narodnom pozorištu na Velikoj sceni, uzeta je istinita priča o orahu niklom na Avali.  Prošla je  73 godina od kada su partizanske i sovjetske trupe oslobodile Beograd od nemačkih okupatora. Kao posle svake bitke (a makar ih je oko ovog grada bilo mnogo), prvo su držani vatreni govori, zaklinjalo se u večna sećanja, divilo herojstvu poginulih…

A onda je zaborav došao po svoj danak, nova vremena donela su svoja zadovoljstva ali i druge muke i probleme, a svaki naredni dan i godina udaljavali su sećanja na borce koji su večni mir našli u Beogradu i oko njega.

Jedan neobičan živi stvor usudio se da se usprotivi neumoljivosti zaborava. To je orah sa Kavkaza.

АРХИВА