{„main-title“:{„component“:“hc_title“,“id“:“main-title“,“title“:“ОДУЖУЈЕМО СЕ САВЕЗНИЦИМА И РОДОЉУБИМА / Сцена „Грчка““,“subtitle“:“31. ОКТОБАР 2019. / 12 часова / Венизелосова улица у Београду“,“title_content“:{„component“:“hc_title_image“,“id“:“title-image“,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Screen-Shot-2019-10-18-at-7.20.55-PM.png|67|468|418″,“full_screen“:false,“full_screen_height“:““,“parallax“:false,“bleed“:““,“ken_burn“:““,“overlay“:““,“breadcrumbs“:false,“white“:true}},“section_5ZtkF“:{„component“:“hc_section“,“id“:“section_5ZtkF“,“section_width“:““,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“vertical_row“:““,“box_middle“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“section_content“:[{„component“:“hc_column“,“id“:“column_5ZtkF“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:“text-center „,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_image“,“id“:“CPm0d“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Scena-Grcka.jpg|540|950|581″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“},{„component“:“hc_space“,“id“:“JviVH“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““},{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“XbwWH“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

18. октобар | 1. новембар | 17

Године 1914, када је Србија нападнута, Венизелос, један од највећих државника модерне Грчке, заузео је становиште да Грчка мора бити лојална савезницима. Несумњиво је да је управо тај осећај моралне обавезе према Србији, са којом је био потписник одбрамбеног споразума, изазвао његов сукоб с престолонаследником Грчке Константином, који је био склонији ослонцу на Немачку. Венизелосовом заслугом Срби су прихваћени на Крфу, након трагичног повлачења крајем 1915. године. Када су Централне силе током Првог светског рата понудиле Грчкој територијалне уступке под условом да прекрши споразум о савезништву са Србијом, председник грчке владе Елефтериос Венизелос понуду је одбио речима: Грчка је сувише мала земља да би учинила тако велику подлост.

На две грчке сцене приказује се тајни сусрет краља Петра и опозиционара Венизелоса, бившег и будућег премијера Грчке, у бањи на острву Едипсос. Обе сцене говоре о боравку краља Петра у Грчкој до пробоја Солунског фронта и о заштити тајности личности краља Петра, који је желео да га ословљавају генерал Топола.

Стари краљ Петар делио је судбину свога народа. Он је пешице прошао сурове и тешко проходне планинске висове на путу из Призрена за Љеш, да би из Скадра наставио даље за Драч. На том путу видео је страдање српских регрута, младића старости од 17 до 19 година, којима италијански војници нису дали да наставе даље повлачење ка југу Албаније, јер су Италијани област Валоне сматрали својом интересном сфером и присуство српских војника доживљавали као опасност.

„}]}],“section_settings“:““},“scripts“:{},“css“:{},“css_page“:““,“template_setting“:{„settings“:{„id“:“settings“}},“template_setting_top“:{},“page_setting“:{„settings“:[„lock-mode-off“]},“post_type_setting“:{„settings“:{„image“:““,“excerpt“:““,“extra_1″:““,“extra_2″:““,“icon“:{„icon“:““,“icon_style“:““,“icon_image“:““}}}}