Читање прогласа на почетку првог часа у свим основним и средњим школама

20. октобар 1944.

Драга децо,

На данашњи дан, пре 77 година, 20. октобра 1944. године, херојске партизанска војска и совјетска Црвена армија ослободиле су наш град, после 1287 дана фашистичке окупације. Београд је окупиран у априлу 1941. године пошто су фашисти сурово бомбардовали наш град, уништили десетине хиљада кућа и зграда и убили хиљаде људи и деце.

Ослободиоцима Београда командовао је генерал-лајтнант и народни херој Пеко Дапчевић. Данас један булевар у нашем граду носи име по овом хероју. Борбе за Београд биле су толико крваве да је за само једну кућу или неку од предратних зграда гинуло десетине партизанских и совјетских војника. А ослобађала се кућа по кућа, улица по улица, јер су се окупатор дуго спремао за опсаду борећи се до последњег човека.

Окупатор се борио за Београд не зато што је волео нашу престоницу. Радили су то зато што је наш град највећи и најважнији град овог дела Европе. Фашисти су знали да ће ако изгубе Београд савезничка војска освојити њихову престоницу Берлин.
Хиљаде партизанских и совјетских бораца изгубило је животе током девет дана борби у ”Операцији Београд”. То су били младићи и девојке који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Они су сахрањени на гробљу Ослободилаца Београда где ћемо и данас положити цвеће у њихову част поштујући жртву коју су поднели.

Када је пао и последњи немачки положај, када су последњи нацисти истерани из шупа, земуница, па чак и из београдске канализације – окончана је окупација Београда и на палати Албанија завијорила се застава Слободе.

Данас, наша је обавеза да учимо и да чувамо сећање на те младе људе који су изгубили животе због наше слободе. Да учимо на њиховој жртви како треба да волимо своју земљу Србију, и свој град Београд. Да будемо спремни да се боримо за своју земљу и свој град. Да ценимо нашу слободу и да је никада и никоме не дамо.

Зато се данас, драга децо, подсећам на непобедиве партизанске и совјетске борце и на славне дане када су многи млади људи дали своје животе за слободу у којој данас живимо.

Живео Београд!

Живела Србија!

Вечна слава борцима за слободу!