Обележен дан ослобођења Београда у Првом светском рату

Заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић положили су данас венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда 1915. године на Новом гробљу поводом Дана ослобођења Београда у Првом светском рату.

Весић је рекао да је данас велики дан за историју Београда, те да га се са поносом сећамо. Он је подсетио да је на данашњи дан пре 103 године ослобођен Београд у Првом светском рату, као и да је у том рату Београд био два пута под окупацијом, 15 дана у децембру 1914. и од октобра 1915. до новембра 1918. године.

– Тај период је био један од најтежих у историји Београда, јер окупатор није само физички окупирао град, већ је спроводио политику уништавања свега што има везе са српским културним идентитетом. Тако је првих дана по окупацији 1915. забрањена ћирилица и урађене су и многе друге ствари са циљем да потпуно избришу наш национални културни идентитет. Елитне јединице српске војске, Дринска, Дунавска и Морвска дивизија, 1. новембра 1918. године су ушле у Београд под командом генерала Петра Бојовића и тако је град постао слободан – навео је Весић.

Како је рекао, у Првом светском рату изгубили смо 1,3 милиона становника, од чега је 50 одсто мушког становништва и око 30 процената укупног становништва. Ниједна држава у свету, а од наших савезница у Првом светском рату, као и они који су се борили на другој страни, нису изгубили процентуално толико становника, рекао је Весић и додао да је то био велики демографски ударац за наш народ, од којег се и данас опорављамо.

– Зато смо заслужили да славимо поносно победу у Првом светском рату јер смо се тада борили не само за победу, већ и за физички опстанак. С обзиром на то да нас је напала моћна аустроугарска царевина са идејом да потпуно нестане наш народ. Знамо да су у Мачви 1914. године убијана читава села, жене и деца, први пут је једна војска у Првом светском рату имала идеју да затре постојање једног народа. Тако да смо се буквално борили за физички опстанак. Са поносом се сећамо наше победе у Првом светском рату јер је то значило да је наш народ успео да преживи, да сруши велику и моћну царевину и обезбеди себи физички опстанак – навео је Весић.

Према његовим речима, Београд ће прихватити иницијативу председника једне опозиционе странке Милоша Јовановића, тако да ће у наредном периоду бити расписан конкурс за подизање споменика Петру Бојовићу у парку Војводе Бојовића на Врачару. Тамо, додао је, постоји биста Петру Бојовићу, али је он као ослободилац Београда заслужио много више и добиће споменик на Врачару. Тако ћемо, надам се, неке нове генерације научити о ономе што се дешавало у Првом светском рату.

Весић је изразио задовољство што је данас у београдским школама читан Проглас града Београда где су ђаци могли да чују и науче шта се десило у Првом светском рату и колико је велика победа нашег народа била.

Венце су положили и амбасадор САД у Београду Ентони Годфри, амбасадор Руске федерације у Београду Алексадар Боцан Харченко, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова, СУБНОР-а и дипломатског кора. Верски обред служио је владика Стефан.

Фото: Предраг Митић