Ослобођење Београда у Првом светском рату, златни датум из новије српске историје

У оквиру манифестације „Дани слободе”, помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас на Тргу републике изложбу „Рукописни часопис Рововац из Првог светског рата”.

Он је, за Беоинфо истакао да је реч о посебној и значајној изложби, досад невиђеној на јавном месту.

Посетиоци ће бити у прилици да виде примерке новина „Рововац”,  „Пулс” и „Напред” које је наша војска издавала на фронту у току Великог рата, прецизирао је Младеновић.

–На дан ослобођења Београда у Првом светском рату, прилика је да се подсетимо његових хероја. 1. новембар 1918. године је златни датум из новије историје када је, после пробоја Солунског фронта српска војска умарширала у наш главни град, под командом војводе Бојовића – подсетио је Младнеовић.

Истакао је да је српска војска у многоме допринела завршетку Великог рата, с обзиром да је десетак дана касније уследило примирје и распад Аустро-угарског и Немачког царства. 

–Пробој Солунског фронта и марш српске војске од 600 километара у тако кратком временском интервалу до тад није виђен. Слава и вечна почаст прецима који су дали живот за слободу Србије – закључио је Младеновић.

Догађају су присуствовали градски секретар за културу Иван Карл, директор Омладинског позиришта „Дадов” Владимир Мијовић, представници Војске Србије и организација која гаје сећање на Први светски рат. 

Скорашњи коментари
Latest Events
1 августа, 2020
17 марта, 2021
17 јануара, 2021
Ads
Event Search

You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.