Сећање на батаљон „Гарибалди” на Тргу Николе Пашића

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић и амбасадор Републике Италије Карло Ло Кашо присуствовали су данас, код спомен-плоче посвећене партизанском батаљону „Гарибалди”, на углу Трга Николе Пашића и Драгослава Јовановића, програму „Одужујемо се савезницима – сцена Италија”. Свечаности су присуствовали и директор позоришта „Дадов” Владимир Мијовић као и представници Војске Србије.

Младеновић је овом приликом изјавио да се на данашњи дан сећамо хероја и јунака који су дали свој живот да бисмо ми данас живелу у слободном Београду. 

–Дани слободе су једна од најмлађих манифестација у нашем главном граду али је сигурно једна од значајнијих јер спаја два најважнија датума у новијој историји нашег главног града. Дан када је ослобођен Београд, 1. новембра 1918. године и дан када је Београд ослобођен у Другом светском рату 20.окробра 1944.година – рекао је Младеновић.

Он је истакао да Град Београд низом манифестација подсећа грађане на велике жртве које су преци и савезници постигли да бисмо ми данас живели у слободи.

–Сећајући се на овом месту наших пријатеља из Италије, захвални смо онима који су као добровољци дошли да се боре за нашу слободу. У Првом светском рату Италија као савезник Србије допринела је растерећењу наших снага и томе да се српска војска снажније и дуже бори и пружи отпор аустроугарској и немачкој офанзиви. Желим да захвалим глумцима из позоришта Дадов јер су нас данас подсетили на пожртвовање младих људи који су дошли у Србију дуго путујући и свесно да ће дати живот да се Србија одбрани – рекао је Младеновић.

Он је истакао да је пријатељство између Италије и Србије траје и трајаће заувек.

– Ми оваквим манифестацијама треба да подсетимо све да морамо поштовати жртву коју је неко поднео да бисмо ми данас били слободни. Позивам све да уживају програму и манифестацијама које је Град Београд припремио – објаснио је Младеновић.

Амбасадор Републике Италије Карло Ло Кашо је изразио задовољство јер се у Београду одаје част палим борцима који су се борили уз Србе и пре него што је Италија ушла у рат.

– Од седам младих италијанских добровољаца, петоро  је изгубило живот у борбама 1914. године код реке Дрине. Они су били инспирисани принципима слободе и независности. Краљ Петар је 1915.године пале војнике одликовао орденом за храброст а данас је њихово име уклесано у Споменик церским јунацима подигнут 2002. године. Значајна и дирљива ратна епизода сведочи о духу пријатељства наших народа – рекао је Ло Кашо и захвалио организаторима комеморације и „Дана слободе”.

Фото: Предраг Митић