„Одужујемо се родољубима – сцена Француска” код Споменика Франше Депереу

Секретар за културу Иван Карл и отправник послова Амбасаде Републике Француске Фатих Акцал у оквиру обележавања „Дана слободе” присуствовали су данас сценском приказу „Одужујемо се родољубима – сцена Француска” код Споменика Франше Депереу. Манифестацији у којој су глумци Омладинског позоришта „Дадов” приказали сцену посете маршала Француске Београду 29. јануара 1921. године присуствовали су и чланови удружења која негују сећања на Први светски рат као и Владимир Мијовић, директор „Дадова”.

Карл је том приликом указао на велико пријатељство Србије и Француске.

– Плава је боја мора и неба, бела савршенства и мира а црвену неки везују за љубав. Ако боје на заставама представљају народе, онда су и Србија и Француска добро изабрале. Међутим, нас поред симбола везује и савезништво у оба светска рата, посебно у Првом, кога се данас сећамо. Били смо заједно када је било јако тешко а важно је да будемо заједно и када није тешко. Нека живе наше две земље и нека буду јаке као што је наше пријатељство – истакао је Карл.

Отправник послова Амбасаде Републике Француске Фатих Акцал је подсетио на нераскидиву везу између Србије и Француске.

– Она је створена кроз патњу и жртве наших војника на Солунском фронту. Имам привилегију да сваки дан пролазим поред Споменика захвалности Француској који се налази поред наше амбасаде и гледајући његове барељефе видим све оно што нас спаја: братство по оружју, дочек српске деце у Француску на школовање, повлачење на Крф које је организовала наша морнарица после повлачења српске војске преко Албаније. Сви знамо за епопеју пробоја Солунског фронта који је предводио маршал Депере, данас смо му одали почаст коју заслужује и хвала вам на томе – казао је Фатих Акцал и том приликом уручио фигурину Франше Депереа секретару за културу Ивану Карлу.

За своје заслуге, маршал Франше Депере је 29. јануара 1921. у Београду одликован титулом почасног војводе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Фото: Предраг Митић