Положено цвеће на Гробљу ослободилаца Београда

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас, поводом 20. октобра – Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, венац на Гробљу ослободилаца Београда 1944. године.

Никодијевић је подсетио да је 20. октобар један од најзначајнијих датума у славној историји Београда и нагласио да се овог датума сећамо зато што не постоји ништа вредније од слободе једног народа и државе.

– Београд је на данашњи дан пре 77 година добио своју слободу и поново постао слободан после немачке окупације. На данашњи дан су јединице Народноослободилачке војске, потпомогнуте Црвеном армијом, ослободиле наш град и то би требало увек да истичемо. Захваљујући херојима који су дали своје животе и којима данас одајемо почаст, ми данас уживамо у слободи. Србија би требало да буде поносна на своју улогу у Другом светском рату, као и на чињеницу да је била на страни антифашизма, односно модерног, цивилизованог, напредног света. Модерна Европа и модеран свет почивају на идеји победе над фашизмом. Србија је у Другом светском рату поднела велике жртве и тога свакако не би требало да се стиди. Никада нећемо заборавити сопствену историју, јер бисмо у том случају били у опасности да је поново проживимо, што свакако не би било добро. Због тога нове генерације учимо о свим страхотама и ужасима Другог светског рата и нацизма, као и свим жртвама и злочинима – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, фашизам није искорењен и појављује се у различитим друштвеним формама и облицима. Како је рекао, уколико га на време не препознате и не сасечете у корену, прети опасност да поново буде присутан.

– Због тога се данас, пред почетак наставе у основним и средњим школама, чита проглас чији је циљ да деца науче све о важности данашњег датума. Учимо децу, али и старије, будући да је обележавање овог датума у једном тренутку, после 5. октобра 2000. године, било готово забрањено. Постојали су људи који су сматрали да 20. октобар није довољно важан или да је срамота што смо били на страни антифашизма. На Гробљу ослободилаца Београда није било званичних церемонија нити било каквих дешавања, али је срећом то пре седам-одам година промењено. Данашњи датум, као и 1. новембар – Дан ослобођења Београда у Првом светском рату, налазе се због тога сада у званичним документима Града Београда, како се у будућности не би могло десити да неко поново пожели да их укине из неких идеолошких разлога. Двадесети октобар је универзални датум, припада свим Београђанима и никада га не смемо заборавити – додао је председник градске Скупштине.

Он је нагласио да је управо због тога актуелна градска власт вратила имена улица ослободиоцима нашег града, јер, како је рекао, сматрамо да они који су предводили војску у славној београдској операцији заслужују да имају „своје” улице.

– Наравно да Пеко Дапчевић заслужује улицу у Београду, као и маршал Жуков. Таквим „ситним” потезима неко је желео да избрише 20. октобар из сећања српског народа. Ипак, овај датум је превише велики и значајан да би појединци могли да га „укаљају” или забране. Поносно славимо своју слободу и улогу у Другом светском рату и верујем да ће се овај датум обележавати у деценијама које су пред нама. Да бисмо избегли идеолошке поделе, често присутне у нашем друштву, славимо „Дане слободе” од 20. октобра до 1. новембра. Поносно се сећамо хероја који су донели слободу нашем граду у Првом и Другом светском рату. То је била наша војска, наши преци и не постоји разлог да уносимо идеолошку острашћеност у сопствену историју. Тако бисмо бацили сенку на све оно за шта су се борили хероји које данас славимо – закључио је Никодијевић.

Венце су положили министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић у име Владе Србије, представници Војске Србије, као и амбасада Русије, Белорусије, Азербејџана, Јерменије, СУБНОР-а и других удружења грађана.