Манифестација „Дани слободе 2021” одржава се од 20. октобра до 1. новембра, чиме се обележава ослобођење Београда у Првом и Другом светском рату, а део програма одржаће се непосредно пре и после ова два значајна историјска датума, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Манифестација се одржава у извршној продукцији Омладинског позоришта „Дадов” и Секретаријата за културу, уз техничку подршку Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

Председник Одбора „Дани слободе” и заменик градоначелника Горан Весић рекао је да суштина обележавања ових датума није само сећање на хероје већ и чињеница да млађе генерације треба да знају шта се догађало, колико је људи дало животе за слободу њиховог града, како би више ценили слободу коју смо крвљу стекли.

– Ми смо се као Одбор трудили да наставимо традицију организовања ове манифестације. Познато је да се до 2014. године у Београду, нажалост, скоро није ни славио Дан ослобођења, а 1. новембар се ретко и помињао као дан када је Београд ослобођен у Првом светском рату. Садашња градска власт предложила је да се пре неколико година направи манифестација „Дани слободе” која обједињује та два датума – истакао је Весић.

Како је појаснио, ова манифестација повезује 20. октобар и 1. новембар, а тако се обележавају две значајне годишњице – Дан ослобођења у Другом светском рату и Дан ослобођења Београда у Првом светском рату.

– На овај начин уједињујемо ова два догађаја и показујемо како се на прави начин обележавају значајни дани из прошлости, а долазимо и до националног помирења. Ово су могли да ураде и многи други пре нас. Нама ови датуми значе јер су хиљаде младих људи дале своје животе за ослобођење Београда и зато треба да негујемо културу сећања – указао је Весић.

Посебно сам срећан, додао је, јер се на предлог нашег одбора већ три године на почетку првог школског часа 20. октобра и 1. новембра деци чита проглас. То се иначе некада радило, али је било потпуно заборављено.

Весић је захвалио свима који учествују у организацији ове манифестације, Омладинском позоришту „Дадов” које је организатор, уметничком директору Александру Гаталици, као и Војсци Србије, Министарству унутрашњих послова, Народном позоришту. Он их је позвао да се и убудуће настави са одржавањем ове манифестације јер „то значи да се сећамо прошлости”.

– Веома сам срећан што се у Београду са поносом последњих година обележавају ови датуми, што баш није био случај у прошлости – закључио је Весић.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић је захвалио свима који су учествовали у припреми и организацији ове манифестације.

– Прослава „Дана слободе” је манифестација од велике важности за наш град. Организацијом „Дана слободе” обележавамо сећање, али и скрећемо пажњу младим људима на важност свих догађаја које обележавамо. Сваки детаљ је одлично припремљен па на плакату можемо да видимо дугмад на униформи која симболизује Први и Други светски рат. Симболи помирења су важни колико и сећање на борбу за слободу. Основни интереси српског народа никада више не би смели да буду доведени у питање и једино на тај начин можемо да сачувамо слободу нашег града и државе. Позивам Београђане да у великом броју учествују у обележавању „Дана слободе”. Првог новембра ћемо имати прилику да видимо представу „Велики рат” Александра Гаталице, која ће бити уприличена испод Бранковог моста. Биће много изложби, концерата, позоришних представа и других догађаја којима ће бити обележени важни догађаји из наше историје. Очекујемо да, осим Београђана, у свему што смо припремили уживају и туристи, али користим ову прилику да свима скренем пажњу на поштовање епидемиолошких мера и уједно да апелујем на све који до сада нису примили вакцину да то учине – поручио је Радојичић.

Помоћник амбасадора Руске Федерације у Београду Александар Конанихин је истакао да „Дани слободе” представљају један од заједничких руско-српских фестивала културе.

– За ових неколико година манифестација је постала препознатљива и заволели су је и грађани Београда, али и руски држављани и туристи који посећују српску престоницу. Наша је жеља да, осим Хора „Александров” и других учесника, ове године прикажемо нове руске документарне филмове који су посвећени Другом светском рату – рекао је Конанихин, који је овом приликом изразио захвалност Граду Београду и свим другим партнерима.

Најавио је наставак културног програма у новембру који је везан за посету Београду градоначелника Санкт Петербурга Александра Беглова.

Потпуковник Војске Србије Мирослав Секулоски похвалио је Град Београд за лепу могућност и оригиналну идеју да се одржавањем „Дана слободе” пружи јединствена прилика грађанима да се подсете онога што су нам наши преци оставили у аманет.

– Оставили су нам слободу, која је поред живота најбитнија ствар на свету. Манифестација програмом и активностима на диван начин осликава наше друштво и време у којем живимо, али нас и подсећа на наше претке, којих се изнова и изнова морамо присећати зарад наше будућности – казао је Секулоски.

Он је указао на добру сарадњу ресорног министарства са Градом Београдом већ дуже време. Тако ће представници Министарства одбране и Војске Србије и овог пута узети учешће у манифестацији и дати на њеном значају. Током меморијалног дефилеа ангажоваће се двадесетак кадета у свечаној униформи, који ће носити двадесет копија пуковских застава јединица које су учествовале у ослобођењу Београда у Првом светском рату, најавио је Секулоски.

Уметнички директор „Дана слободе” Александар Гаталица рекао је да су заштитни знак овогодишње манифестације „два дугмета на мундиру” у, како је навео, изузетној креацији визуелног директора Горана Лончара.

– Све ово доживљавам врло емотивно и поносан сам што у овим данима спајамо оно што нас је дуго деценија делило. Живимо у 21. веку и дошао је тренутак да нас спаја оно што нас је раздвајало и да се сећамо онога што смо заборављали – казао је Гаталица.

Он је најавио да се „Дани слободе” након прошлогодишњих поново враћају у свој пун обим. Оценио је да је добио креативни простор који сваки уметнички директор може да пожели, што је заслуга на првом месту Одбора манифестације. Концерти, перформанси, једночинке, изложбе – све је то део овогодишњег програма, најавио је Гаталица, те позвао суграђане да их посете.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл је истакао да смо сведоци новог креативног и организационог замаха „Дана слободе”.

– Одржавање ове манифестације никада више не би смело да дође у питање, јер без ова два датума, 20. октобра и 1. новембра, не би било ни Београда ни Србије. Организацијом „Дана Београда” у претходним годинама помирили смо две идеологије које су супротне по много чему, осим у оном најважнијем, а то је борба за слободу. Програм је вишеслојан, наводи на размишљање, што је веома добро јер би требало да свако од нас размишља о томе шта је слобода и колика је цена свега у чему данас уживамо – рекао је Карл.

Говорећи о херојској одбрани Београда и улози Црвене армије, диригент Дејан Савић је истакао да је поносан што је грађанин Београда и што припада народу који је увек био на правој страни и први рекао не фашизму и нацизму.

– Као главном диригенту Народног позоришта, веома ми је драго да је наша кућа на Тргу републике укључена у програм ове манифестације. Желимо сви заједно да подсетимо на јубилеј који је прошле године због короне био скрајнут, а то је сто година од оснивања опере Народног позоришта у Београду. Баш зато смо се одлучили за један оперски концерт који ће бити изведен на Тргу републике са популарним нумерама из оперског репертоара – рекао је Савић, који је као саветник председника Републике за културу захвалио Граду Београду, Омладинском позоришту „Дадов” и руским пријатељима на сјајном програму.

Диригент Леонтина Вукомановић најавила је концерт 20. октобра на Тргу републике са бројним учесницима – солистима на сцени, уз дечје хорове „Чаролија” и Дечјег културног центра Београда. Концерт носи наслов „Наше приредбе” и подсетиће на све оне песме које су се певале на дечјим приредбама.

– Сви имамо претке и углавном су то наши дедови који су погинули за слободу, због чега смо у ову манифестацију ушли пуним срцем – рекла је Леонтина.
Деца песме усвоје такође пуним срцем и разумеју их кроз данашње време, казала је Леонтина.

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, у име извршног продуцента директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић, као и генерални директор „Лукоил Србија” Денис Рјупин.