{„main-title“:{„component“:“hc_title“,“id“:“main-title“,“title“:“ЦЕНТРАЛНИ ДОГАЂАЈ ИЗЛОЖБА РАТНИЦИ СЛИКАРИ“,“subtitle“:“1. НОВЕМБАР 2019. / 16 часова / Скупштина града Београда“,“title_content“:{„component“:“hc_title_image“,“id“:“title-image“,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Screen-Shot-2019-10-18-at-7.20.55-PM.png|67|468|418″,“full_screen“:false,“full_screen_height“:““,“parallax“:false,“bleed“:““,“ken_burn“:““,“overlay“:““,“breadcrumbs“:false,“white“:true}},“section_5ZtkF“:{„component“:“hc_section“,“id“:“section_5ZtkF“,“section_width“:““,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“vertical_row“:““,“box_middle“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“section_content“:[{„component“:“hc_column“,“id“:“column_5XrAD“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_title_tag“,“id“:“28m4h“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“text“:“Изложба се реализује у сарадњи са Народним музејем, Војним музејем, Музејем савремене уметности, Народним музејем из Смедеревске Паланке, Музејем града Београда и Галеријом Матице српске. Кустос изложбе: Жана Гвозденовић“,“tag“:“h5″}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_OCf7V“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_space“,“id“:“ho0fk“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_kys4v“,“column_width“:“col-md-8″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“uvWoP“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

Српски сликари нису били само уметници већ и активни учесници рата, са кичицом у руци. Познато је да је српска Врховна команда у неколико декрета наложила подршку врхунским сликарима који су обукли униформу и кренули у рат. Овим наредбама сликарима је било омогућено кретање по свим бојиштима, са посебним дозволама. На овој изложби биће приказана најбоља и уједно најпотреснија платна Надежде Петровић, Косте Миличевића, Михаила Миловановића, Петра Добровића и још седам сликара.

Данас је појам Ваљевска болница постао симбол страдања једног града у првим годинама Великог рата од последица епидемије пегавог тифуса, од кога је умрла и Надежда Петровић, али и симбол хуманости. Cвојеврстан симбол Ваљевске болнице представља истоимена Надеждина слика, која приказује војну пољску болницу са шаторима, лоцирану у околини Ваљева. Чувена слика настала је 1915. године и данас се налази у Музеју савремене уметности у Београду.

Милош Голубовић Први светски рат проводи најпре на фронту, а затим као ратни сликар при Врховној команди. Посетиоци изложбе имаће прилику да виде слике Збогом, децо моја, 1915, и Колона војника, 1915/1916.

Коста Миличевић постаје сликар плаве светлости медитеранског сунца. На његовим сликама нема војничке тематике, али су то слике рата: у зеленом крику једног народа који је морао да преболи националну катастрофу. Након те страшне 1916. године, вратио се на Крф, и потпуно растројен, сликао једну слику дневно. Тада су настале и слике Предео са Крфа (Kрф I), 1918 и Предео с Крфа (Изглед Крфа), 1918.

Надежда Петровић на платно преноси споменике славне националне прошлости, између осталог и Везиров мост. Слика Везиров мост настала је 1913. године и налази се у Намеђу осталог и Везиров мост. Слика родном музеју у Београду.

Пашко Вучетић се почетком века прикључио уметницима окупљеним око Уметничког друштва „Лада“, а најзрелија дела насликао је током ратних година, бележећи призоре који су му током војних операција завели око. Током балканских ратова и Првог светског рата урадио је циклус  Одбрана Београда, у који спадају и слике из 1915, Митраљези на Ади Циганлији и Артиљерија на Топчидерском брду, која се налази у Музеју града Београда.

Малиша Глишић током прве године Великог рата био је ратни сликар одбране Београда. Глишић је обишао сва ратишта и у таквим ужасима нашао је присебност да забележи пејзаж кроз који је војска пролазила. Слика Мртва стража под Једреном датира из 1915. и налази се у Народном музеју Смедеревска Паланка.

Масовна страдања људи у Првом светском рату дубоко су погодила и младог Петра Добровића, што показује на слици Покољ у Шапцу (1918). Слика се данас чува у Галерији Матице српске.

Михаило Миловановић био је ратни сликар Врховне команде српске војске у Првом светском рату, аутор чувених портрета српских војвода, генерала, краља Петра I и регента Александра Карађорђевића. На изложби ће бити постављена слика Мртвачки мир из 1917. године, која се налази у Војном музеју у Београду.

Васа Поморишац био је српски сликар и професор Ликовне академије и Академије примењених уметности у Београду. На изложби ће бити приказана слика Чежња за отаџбином из 1918. године, која се налази у Војном музеју у Београду.

Посетиоци изложбе ће имати прилику да виде и слику Стевана Милосављевића После окршаја на Црним чукама, из 1917. године, која се данас налази у Војном музеју у Београду.

„}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_pvpX7″,“column_width“:“col-md-4″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_image“,“id“:“24Mvn“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Izlozba-715×1024.png|1125|786|600″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“},{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“fWf85″,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

ИЗЛОЖБА ОТВОРЕНА:

Субота 2. 11. 2019, 10–14 часова
Недеља 3. 11. 2019, 10–19 часова
Понедељак 4. 11. 2019, 16–19 часова
Уторак 5. 11. 2019, 16–19 часова

„},{„component“:“hc_image“,“id“:“5ZtkF“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Mihailo-Milovanovic.jpg|540|620|601″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“},{„component“:“hc_title_tag“,“id“:“lVqJ6″,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“text“:“Михаило Миловановић, Мртвачки мир, 1917.“,“tag“:“h5″}]}],“section_settings“:““},“scripts“:{},“css“:{},“css_page“:““,“template_setting“:{„settings“:{„id“:“settings“}},“template_setting_top“:{},“page_setting“:{„settings“:[„lock-mode-off“]},“post_type_setting“:{„settings“:{„image“:““,“excerpt“:““,“extra_1″:““,“extra_2″:““,“icon“:{„icon“:““,“icon_style“:““,“icon_image“:““}}}}