{„main-title“:{„component“:“hc_title“,“id“:“main-title“,“title“:“ОД СЛОБОДЕ ДО СЛОБОДЕ / Ауторски пројекат Милована Витезовића и редитеља Славенка Салетовића“,“subtitle“:“29. ОКТОБАР 2019. / 11 часова / Плато испред Скупштине града Београда (У случају лошег времена 30. октобар 2019. 11 часова)“,“title_content“:{„component“:“hc_title_image“,“id“:“title-image“,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Screen-Shot-2019-10-18-at-7.20.55-PM.png|67|468|418″,“full_screen“:false,“full_screen_height“:““,“parallax“:false,“bleed“:““,“ken_burn“:““,“overlay“:““,“breadcrumbs“:false,“white“:true}},“section_5ZtkF“:{„component“:“hc_section“,“id“:“section_5ZtkF“,“section_width“:““,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“vertical_row“:““,“box_middle“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“section_content“:[{„component“:“hc_column“,“id“:“column_6F9GI“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:“text-center „,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_image_box“,“id“:“o2thx“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Autorski-projekat-1-1024×137.jpg|266|1992|588″,“link_type“:“classic“,“lightbox_animation“:““,“caption“:““,“inner_caption“:false,“new_window“:false,“link“:““,“link_content“:[],“lightbox_size“:““,“scrollbox“:false,“icon“:““,“style“:““,“icon_position“:““,“image_animation“:““,“icon_animation“:““,“thumb_size“:“large“,“icon_hidden“:true,“img_box_inner_caption“:true,“caption_img_box“:““,“alt“:““},{„component“:“hc_space“,“id“:“BA4s1″,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““},{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“gkrJK“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

На платоу испред Скупштине града Београда биће реализован музичко-сценски спектакл, који ће приказивати ослобођење Београда у Првом светском рату. Пре самог музичко-сценског спектакла, одржаће се протоколарно обраћање представника Града Београда.

Испред зграде Скупштине града, на платоу, биће постављено покривено гледалиште, покривена бина и изложба која приказује сцене ослобођења у Првом светском рату, док ће са стране бити постављена 2 LCD екрана на којима ће се уживо преносити програм са бине.

Површина сцене је 100 метара квадратних, капацитет гледалишта је 255 седишта.

У представи ће учествовати 8 професионалних глумаца, 9 студената глуме и 12 статиста.

Пред почетак Првог светског рата, краљ Петар је из здравствених и других разлога предао краљевску дужност регенту Александру, који је тиме постао и врховни заповедник српске војске.

За време Колубарске битке, краљ Петар је напустио лечење и изненада, да би подигао морал војсци, појавио се на Колубарском фронту као редов са краљевским звањем и круном. Његова жеља се испунила и Срби су пробили Колубарски фронт.

При самом крају Колубарске битке, на Торлаку, краљ Петар одлучује да први уђе у Београд, наредивши возачу краљевог аутомобила да га вози. Уплашена гарда морала је да га прати иако заповести за улазак у Београд није било.

Грађани Београда били су изненађени. Гимназијалци су први реаговали.

Како је двор био увелико рушеван, али се на њему још вијорила аустријска царска застава, школарци су скинули заставу и прострли је пред приспелог краља Петра да преко ње уђе у дворску рушевину. Краљ Петар је са поштовањем савио непријатељску заставу. Иако је силни непријатељ неочекиваним поразом био понижен, заставу му није требало понизити, пошто ће ионако завршити у српском музеју.

Понижено су се осећале две немачке централне силе. Да би поништиле српску победу, спремале су заједнички поход под командом маршала Макензена.

Након Колубарске битке, цео савезнички свет почео је да слави Србе и српске победе. Срби су осетили славу, али и последице ратовања: велики број заробљеника, велики број жртава и рањених, народну исцрпљеност, недостатак болница, хране… Сви одговорни били су свесни да ово није крај рата.

Александар Карађорђевић засипан је егзалтираним телеграмима савезника. Британска круна одлучује да му додели највеће и у свету најстарије одликовање – Орден подвезице, први пут једној личности ван Британије. Као изасланик краља Џорџа, у Србију стиже генерал Пеџет. Уз присуство војног и политичког врха Србије, орден се Александру додељује пред разрушеним двором, док се издалека чују потмуле немачке канонаде Макензенове нападачке војске. Додела ордена је почела британском химном, а завршила се српском. Док је трајала српска химна, српски команданти кренули су у одбрану Београда и Србије.

„},{„component“:“hc_space“,“id“:“5ZtkF“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““},{„component“:“hc_image“,“id“:“zE2HT“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Autorski-projekat-2-1024×269.jpg|515|1964|592″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“}]}],“section_settings“:““},“scripts“:{„lightbox“:“jquery.magnific-popup.min.js“},“css“:{„lightbox“:“scripts/magnific-popup.css“},“css_page“:““,“template_setting“:{„settings“:{„id“:“settings“}},“template_setting_top“:{},“page_setting“:{„settings“:[„lock-mode-off“]},“post_type_setting“:{„settings“:{„image“:““,“excerpt“:““,“extra_1″:““,“extra_2″:““,“icon“:{„icon“:““,“icon_style“:““,“icon_image“:““}}}}