{„main-title“:{„component“:“hc_title“,“id“:“main-title“,“title“:“ОДУЖУЈЕМО СЕ САВЕЗНИЦИМА И РОДОЉУБИМА / Сцена „Русија““,“subtitle“:“25. ОКТОБАР 2019. / 12 часова / Трг републике“,“title_content“:{„component“:“hc_title_image“,“id“:“title-image“,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Screen-Shot-2019-10-18-at-7.20.55-PM.png|67|468|418″,“full_screen“:false,“full_screen_height“:““,“parallax“:false,“bleed“:““,“ken_burn“:““,“overlay“:““,“breadcrumbs“:false,“white“:true}},“section_5ZtkF“:{„component“:“hc_section“,“id“:“section_5ZtkF“,“section_width“:““,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“vertical_row“:““,“box_middle“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“section_content“:[{„component“:“hc_column“,“id“:“column_uQF1A“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:“text-center „,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_image“,“id“:“y0ZPn“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Scena-rusija.jpg|540|730|557″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_5b5U7″,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_space“,“id“:“PAPok“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““},{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“VvcHJ“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

Владимир Иванович Жданов био је гене- рал-пуковник совјетске Црвене армије, херој Совјетског Савеза и народни херој Југославије. У време Београдске операције, октобра 1944. године, тенкисти 4. гардијског механизованог корпуса, којим је командовао Жданов, борили сусезаједносборцимаНародноослободилач- ке војске Југославије. За заслуге у борби про- тив заједничког непријатеља и допринос осло- бођењу Београда и других подручја Југославије, гардијски генерал-лајтнант тенковских једини- ца Црвене армије Владимир Иванович Жданов одликован је 20. октобра 1944. године Орденом народног хероја Југославије.

Jуриш на Београд почео је 28. септембра 1944, али је тек 12. октобра 4. гардијски ме- ханизовани корпус, под командом генерала Жданова, успео да изађе на границу града према мосту на реци Сави. Међутим, освајање моста у ходу, уз орканску ватру из супротног правца, није било могуће без великих људских губитака. Због тога је Жданов привремено зауставио офанзиву и затражио појачање. У телефонском разговору командант фронта маршал Толбухин потврдио му је да ће добити појачање, да ће убрзо кренути јединице 1. ар- мијске групације НОВЈ, предвођене генералом Пеком Дапчевићем. На Тргу републике ће се приказивати сцене у којима генерали Жда- нов и Дапчевић издају заповести и примају рапорте о ослобођењу Београда, као и сцене славља грађана и неутралисања више од 800 мина. Сцене су рађене по записима и сећању Иве Андрића у тексту „Шта да им дамо?“.

„},{„component“:“hc_space“,“id“:“TJuK3″,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““},{„component“:“hc_subtitle“,“id“:“5ZtkF“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“title“:“ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА:“,“subtitle“:““,“icon“:““,“style“:“base“,“alignment“:“text-left“,“scroll_top“:true},{„component“:“hc_image_box“,“id“:“CY3WQ“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/IMG_20191025_120533-1024×767.jpg|1504|2008|848″,“link_type“:“classic“,“lightbox_animation“:““,“caption“:““,“inner_caption“:false,“new_window“:false,“link“:“https://danislobode.rs/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%98%d0%b0/“,“link_content“:[],“lightbox_size“:““,“scrollbox“:false,“icon“:““,“style“:““,“icon_position“:““,“image_animation“:““,“icon_animation“:““,“thumb_size“:“large“,“icon_hidden“:true,“img_box_inner_caption“:true,“caption_img_box“:““,“alt“:““}]}],“section_settings“:““},“scripts“:{„lightbox“:“jquery.magnific-popup.min.js“},“css“:{„lightbox“:“scripts/magnific-popup.css“},“css_page“:““,“template_setting“:{„settings“:{„id“:“settings“}},“template_setting_top“:{},“page_setting“:{„settings“:[„lock-mode-off“]},“post_type_setting“:{„settings“:{„image“:““,“excerpt“:““,“extra_1″:““,“extra_2″:““,“icon“:{„icon“:““,“icon_style“:““,“icon_image“:““}}}}

Скорашњи коментари
Latest Events
1 августа, 2020
17 марта, 2021
17 јануара, 2021
Ads
Event Search

You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.