{„main-title“:{„component“:“hc_title“,“id“:“main-title“,“title“:“КОНЦЕРТ ЗА СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР, ХОР И ТОПОВЕ“,“subtitle“:“20. ОКТОБАР 2019. / 18 часова / Трг републике (У случају лошег времена Народно позориште Београд)“,“title_content“:{„component“:“hc_title_image“,“id“:“title-image“,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Screen-Shot-2019-10-18-at-7.20.55-PM.png|67|468|418″,“full_screen“:false,“full_screen_height“:““,“parallax“:false,“bleed“:““,“ken_burn“:““,“overlay“:““,“breadcrumbs“:false,“white“:true}},“section_5ZtkF“:{„component“:“hc_section“,“id“:“section_5ZtkF“,“section_width“:““,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“vertical_row“:““,“box_middle“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“section_content“:[{„component“:“hc_column“,“id“:“column_5ZtkF“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:“text-center „,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_image“,“id“:“zEBkL“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Koncert.jpg|540|778|480″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“},{„component“:“hc_space“,“id“:“EePxi“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_Jd8L0″,“column_width“:“col-md-8″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“bT7od“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

На концерту који ће се одржати 20. октобра 2019. учествоваће Симфонијски оркестар и хор РТС и диригент Бојан Суђић. Извешће пригодни програм најпопуларнијих композиција са војничким карактером. У сарадњи са Војском Србије први пут ће се извести Увертира 1812 у оригиналном виду, с пуцњима топова. У програму ће бити заступљена дела свих савезника у Првом светском рату. Чуће се и сплет српских војничких маршева, као и Сенсанов Војнички марш.

ПЕТАР ИЉИЧ ЧАЈКОВСКИ СРПСКО-РУСКИ (Словенски) МАРШ

Српско-руски марш инспирисан је догађајима из Српско-турског рата, када се велики број руских добровољаца борио на страни Срба. Овај марш изазвао је велику сензацију у Русији и прославио је Чајковског широм света. Људи су након извођења марша клицали Србији и велики број је ступао у добровољце. За

композицију Чајковски је одабрао и у њу уврстио три српске народне мелодије: „Сунце јарко, не сијаш једнако“, „Праг је ово милог Срба“ и „Јер пушчани прах“.

ЂУЗЕПЕ ВЕРДИ ТРИЈУМФАЛНИ МАРШ (опера АИДА)

Најспектакуларнија Вердијева опера написана је по поруџбини египатског кедива Исмаил-паше за церемоније које су пратиле улазак Египта на модерну политичку сцену. Године 1869. отворена је Каирска опера, која се по својој величини и монументалности могла мерити с највећим оперским кућама тога доба у Европи. Као предложак за радњу Аиде послужио је текст француског египтолога Огиста Маријета. Опера је премијерно изведена у раскошном здању Каирске опере. Најпознатија сцена опере Аида јесте Тријумфални марш.

ФЕДОР ВРТАЧНИК МАРШ 1.300 КАПЛАРА

Марш је настао у славу најмлађих официра српске војске у Првом светском рату.

ЕДВАРД ЕЛГАР ВОЈНИЧКИ МАРШ БРОЈ 1

Војнички марш број 1 део је Елгарове колекције маршева назване Сјајни и раскошни маршеви. Опус 39, у којем се налазе ови маршеви, садржи неке од најпознатијих Елгарових композиција.

ШАРЛ ГУНО ХОР ВОЈНИКА (опера Фауст)

Замисао опере по сижеу Гетеовог Фауста родила се 1839. године, али је остварењу своје замисли Гуно приступио седамнаест година касније. Прича о доктору Фаусту једна је од најзагонетнијих прича западноевропске културе. Фауст је моћно оличење жудње за животом, појављује се и као студент-чаробњак, и као научник-луталица који се дружи са ђаволом, и као човек упућен у алхемијске тајне, правну науку и магију.

ФРАНЦ ФОН СУПЕ УВЕРТИРА ЛАКА КОЊИЦА

Најпознатија Супеова композиција из истоимене опере. Иако је и сама опера имала успеха за време композиторовог живота, увертира је далеко превазишла славу свих његових дела и често се у различитим аранжманима изводи и данас.

ПЕТАР ИЉИЧ ЧАЈКОВСКИ УВЕРТИРА 1812

Увертира 1812 настала је у знак сећања на одбрану Русије од Наполеонове велике армије 1812. године. Први пут је изведена 1882. године у Москви. Извођење на отвореном захтевало је и изузетно гломазну оркестарску поставу, уз додатне дувачке инструменте на крају, као и црквена звона и топовске салве.

 

„}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_sx1tZ“,“column_width“:“col-md-4″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_title_tag“,“id“:“eFTNE“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“text“:“ПРОГРАМ“,“tag“:“h2″},{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“dUF3C“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

ПЕТАР ИЉИЧ ЧАЈКОВСКИ
Српско-руски (Словенски) марш

ЂУЗЕПЕ ВЕРДИ
Тријумфални марш (опера Аида)

ФЕДОР ВРТАЧНИК
Марш 1.300 каплара

ЕДВАРД ЕЛГАР
Војнички марш број 1 (Сјај и раскош)

ШАРЛ ГУНО
Хор војника (опера Фауст)

ФРАНЦ ФОН СУПЕ
Увертира Лака коњица

ПЕТАР ИЉИЧ ЧАЈКОВСКИ
Увертира 1812

Симфонијски оркестар и хор Радио телевизије Србије
Топови Војске Србије

„}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_5ZtkF“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_subtitle“,“id“:“P4wss“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“title“:“ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА:“,“subtitle“:““,“icon“:““,“style“:“base“,“alignment“:“text-left“,“scroll_top“:true},{„component“:“hc_image_box“,“id“:“uW4bx“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Koncert-Trg-republike-simfoniski-ork-RTS-vatrometi-08-2010-2019-1024×580.jpg|2953|5213|793″,“link_type“:“classic“,“lightbox_animation“:““,“caption“:““,“inner_caption“:false,“new_window“:false,“link“:“https://danislobode.rs/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%81/“,“link_content“:[],“lightbox_size“:““,“scrollbox“:false,“icon“:““,“style“:““,“icon_position“:““,“image_animation“:““,“icon_animation“:““,“thumb_size“:“large“,“icon_hidden“:true,“img_box_inner_caption“:true,“caption_img_box“:““,“alt“:““}]}],“section_settings“:““},“scripts“:{„lightbox“:“jquery.magnific-popup.min.js“},“css“:{„lightbox“:“scripts/magnific-popup.css“},“css_page“:““,“template_setting“:{„settings“:{„id“:“settings“}},“template_setting_top“:{},“page_setting“:{„settings“:[„lock-mode-off“]},“post_type_setting“:{„settings“:{„image“:““,“excerpt“:““,“extra_1″:““,“extra_2″:““,“icon“:{„icon“:““,“icon_style“:““,“icon_image“:““}}}}