{„main-title“:{„component“:“hc_title“,“id“:“main-title“,“title“:“ЦЕНТРАЛНИ ДОГАЂАЈ: ОДУЖУЈЕМО СЕ САВЕЗНИЦИМА И РОДОЉУБИМА / Сцена „Француска““,“subtitle“:“22. ОКТОБАР 2019. / 12 часова / Калемегдан Испред Споменика захвалности Француској“,“title_content“:{„component“:“hc_title_image“,“id“:“title-image“,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Screen-Shot-2019-10-18-at-7.20.55-PM.png|67|468|418″,“full_screen“:false,“full_screen_height“:““,“parallax“:false,“bleed“:““,“ken_burn“:““,“overlay“:““,“breadcrumbs“:false,“white“:true}},“section_5ZtkF“:{„component“:“hc_section“,“id“:“section_5ZtkF“,“section_width“:““,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“vertical_row“:““,“box_middle“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“section_content“:[{„component“:“hc_column“,“id“:“column_7M8VN“,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:“text-center „,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_image“,“id“:“oy5De“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/Centralni-dogadjaj.jpg|526|960|518″,“alt“:““,“thumb_size“:“large“},{„component“:“hc_space“,“id“:“few5B“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““}]},{„component“:“hc_column“,“id“:“column_rtvU1″,“column_width“:“col-md-12″,“animation“:““,“animation_time“:““,“timeline_animation“:““,“timeline_delay“:““,“timeline_order“:““,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“main_content“:[{„component“:“hc_wp_editor“,“id“:“C7u2n“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“editor_content“:“

У улици названој по генералу Пијарону де Мондезиру, код Калемегдана, биће откривен генералов барељеф. Генерал Де Мондезир први је страдање Срба кроз Албанију, овај српски пут крви, назвао Албанска голгота, што је уједно и наслов његовог дела.

Током промоције књиге Албанска голгота, из 1917. године, приказиваће се сцене сусрета генерала са краљем Петром у Албанији, као и његовог сусрета с рањеном Милунком Савић, коју упућује на лечење у Тунис, у Бизерту, и препушта је тамошњем генералу Гепрату на старање. Следи сцена опоравка Срба на Крфу и преуређења српске војске предвођене генералом Бојовићем. Најзад, краљ Александар на Калемегдану, приликом откривања Споменика захвалности Француској, Орденом југословенске круне одликује присутног Пијарона де Мондезира, који је до тада већ био носилац два српска ордена – Ордена Белог орла и Крста Карађорђеве звезде.

Те почасти генерал Де Мондезир заслужио је током 1915. и 1916. године, као командант специјалне мисије француске војске која је била задужена да процени стање српских војника који су се у том тренутку повлачили преко Албаније. Де Мондезир је тај који је одабрао Крф за одредиште на којем ће се српска војска опоравити и са којег ће кренути у победничку битку, која је од Солунског фронта водила на Сочу. Де Мондезир је добио наређење да спасе и војно оспособи барем 50.000 српских војника, али је из Албаније спасено више од 125.000 војника, те је оцењено да је његова мисија била и више него успешна.

„},{„component“:“hc_space“,“id“:“wkCTa“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“size“:““,“height“:““},{„component“:“hc_subtitle“,“id“:“5ZtkF“,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“title“:“ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА:“,“subtitle“:““,“icon“:““,“style“:“base“,“alignment“:“text-left“,“scroll_top“:true},{„component“:“hc_image_box“,“id“:“VLXe7″,“css_classes“:““,“custom_css_classes“:““,“custom_css_styles“:““,“image“:“https://danislobode.rs/wp-content/uploads/2019/10/DANI-SLOBODE-zahvalnost-Francuskoj-02-2210-2019-1024×682.jpg|2953|4432|812″,“link_type“:“classic“,“lightbox_animation“:““,“caption“:““,“inner_caption“:false,“new_window“:false,“link“:“https://danislobode.rs/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0/“,“link_content“:[],“lightbox_size“:““,“scrollbox“:false,“icon“:““,“style“:““,“icon_position“:““,“image_animation“:““,“icon_animation“:““,“thumb_size“:“large“,“icon_hidden“:true,“img_box_inner_caption“:true,“caption_img_box“:““,“alt“:““}]}],“section_settings“:““},“scripts“:{„lightbox“:“jquery.magnific-popup.min.js“},“css“:{„lightbox“:“scripts/magnific-popup.css“},“css_page“:““,“template_setting“:{„settings“:{„id“:“settings“}},“template_setting_top“:{},“page_setting“:{„settings“:[„lock-mode-off“]},“post_type_setting“:{„settings“:{„image“:““,“excerpt“:““,“extra_1″:““,“extra_2″:““,“icon“:{„icon“:““,“icon_style“:““,“icon_image“:““}}}}