МЕМОРИЈАЛНИ ДЕФИЛЕ „ПОБЕДА СЛОБОДA“

20. октобар 2023. у 11 часова

Почетак дефилеа: угао ул. Трг Николе Пашића и Теразија (код хотела Москва)

Формираће се колона на чијем челу је Почасни вод питомаца Војне академије Министарства одбране Војске Србије.Питомци, њих 30, носиће реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату (у сарадњи са Војним Музејом). Испред питомаца кретаће се стари војни камион на којем ће бити постављено озвучење са којег ће бити емитована радио-драма  „Слободни Београд“. Радио драма, корз разговор једног од ослободилаца Београда и његовог унука, реконструише догађаје везане за ослобођење Београда.  У дефилеу ће учествовати, представници СУБНОР-а, представници града Београда, грађанство …Представници СУБНОР-а ће донети слике својих предака који су учествовали у борбама за ослобођење у Другом светском рату.

Долазак до Палате „Албанија“, 11, 20 часова

„БЕОГРАД ЈЕ СЛОБОДАН“ - МУЗИЧКО-СЦЕНСКИ ПРОГРАМ
(са видео секвенцама)

20. октобар 2023. у 11:25 часова

Место: Трг Републике – на великој наткривеној бити са екраном у позадини биће одржан сценско – музички перформанс
Модератор програма Дејан Савић
Музички програм: Химну Берограда и низ партизанских песама извешће Дечији хор РТС-а и Мали забавни оркестар МО „Станислав Бинички“
Драмски програм: одломке из дела Бранка Ћопића казиваће Раде Ћосић, Лидија Вукићевић и Соња Дамјановић
Редитељ програма: Иван Вуковић
Водитељ: Ирена Јовановић

ДРАМСКА ПРЕДСТАВА: “БЕОГРАД НИЈЕ ТИЦА, ДА ОДЛЕТИ”

1. новембар 2023. у 14 часова

Место: Плато испред Старог Двора (у случају лошег времена представа ће се одржати и сали Омладинског позоришта ДАДОВ)

1. новембар je свакако један од најзначајнијих и најупечатљивијих догађаја у нашој славној историји. То је дан када је ослобођена престоница Краљевине Србије, дан када је српска војска изгнала и последњег непријатељског војника са наше територије.
Драма “Београд није тица, да одлети“ , по тексту Александра Гаталице прати три бурне недеље у одбрани Београда у Првом светском рату, од 25. 11. до 13. 12. 1914. године.

У представи играју Срђан Карановић, Александар Дунић, Лазар Ђукић, Ђорђе Стојковић, Јоаким Тасић, Ђорђе Мишина, Душан Свилар и млади глумци Омладиннског позоришта Дадов у веродостојним костимима и оригиналној сценографији  из периода Првог св. рата.