ЗАВРШЕНИ ДАНИ СЛОБОДЕ 2023.

19 . 10 – 1. 11. 2023.

 

Манифестација ДАНИ СЛОБОДЕ 2023, која је, као и све претходне, организована у  знак сећања на ослобођење Београда у Првом (1. 11. 1918) и Другом светском рату (20. 10. 1944), одржала се у периоду од 20. октобра. до 1. новембра 2023. Овогодишњом манифестацијом обележено је 105 године од ослобођења Београда у Првом светском рату и 79 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Програм Дана слободе 2023, намерно је и с разлогом  био конципиран тако да својим садржајем евоцира на славне дане и  догађаје ослобођења наше престонице у светским ратовима током 20. века. Донекле сведен у односу на претходне манифестације, програм Дана слободе 2023. обележила су два велика и по квалитету изузетна сценско-музичка догађаја:

  • Меморијални дефиле „ПОБЕДА СЛОБОДЕ“ са музичко-сценским догађајем „БЕОГРАД ЈЕ СЛОБОДАН“, Трг Републике, 20. 10.  
  • Представа „БЕОГРАД НИЈЕ ТИЦА, ДА ОДЛЕТИ“, Велика сала Дадова , 1. 11.

Меморијални дефиле „Победа слободе“ са музичко-сценским догађајем „Београд је слободан“ одржан је 20. октобра на дан ослобођења Београда у Другом светском рату. Дефиле је почео у 11,00 часова а његова маршута је била од хотела „Москва“ до Трга Републике. На челу формиране колоне дефилеа налазиће се Почаснивод питомаца Војне академије Министарства одбране Војске Србије. Питомци, њих 20, носили су реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату (у сарадњи са Војним Музејом). Испред питомаца кретао се стари војни камион на којем је било постављено озвучење са којег се  емитовала радио-драма  „Слободни Београд“. Радио драма, кроз разговор једног од ослободилаца Београда и његовог сина, реконструисала је догађаје везане за ослобођење Београда 20. октобра.  На Тргу Републике, где је поворка пристигла у 11,20 часова, наставио  се програм у част 20. октобра. На великој бини специјално постављеној за ову прилику, одржан је музичко–сценски перформанс „Београд је слободан“.  Модератор програма био је Дејан Савић а у музичком  програму наступили су  Дечији хор РТС-а и Мали забавни оркестар МО „Станислав Бинички“ који су извели Химну Београда и низ партизанских песама. У оквиру драмског програма одломке из дела Бранка Ћопића казивали су Раде Ћосић, Лидија Вукићевић и Соња Дамјановић. Редитељ програма био је Иван Вуковић а Ирена Јовановић је била водитељка.

Премијера представе „Београд није тица, да одлети“ одржала се 1. новембра у  циљу сећања и чувања успомене на велике успехе српске војске у Првом светском рату. Премијер је требала да се одржи на платоу испред Скупштине града али због лоших временских услова представа је изведена у Великој сали Омладинског позоришта Дадов.  Представа се настала по  тексту Александра Гаталице.  Драма прати три бурне недеље у одбрани Београда у Првом светском рату, од 25. 11. до 13. 12. 1914. године. То је било време када бриљантним маневром Врховна команда српске војске одлучује да напусти Београд и јединице Одбране Београда пошаље на положаје на Космају да би тако спасила Србију и добила Сувоборску битку. Драма прати  оне који су 30. новембра 1914. године Београд морали да напусте: команданта Одбране Београда, славног војсковиђу, генерала Михаила Живковића званог Гвоздени, команданта првог батаљона Одбране Београда, чувеног научника Веселина Чајкановића, као и обичне војнике. У средишту ове драме налазе се хероизам и војничка пожртвованост али и дирљива прича о сину који се налази у јединици Одбране Београда и његовом оцу који остаје у заточеном Београду током 13 дана аустријске окупације. Нарочиту драж овој једночинки дали су нови оригинални документи који су пронађени и који бацају ново светло на хероизам и решеност наших предака да се суоче са далеко надмоћнијим непријатељем и победе га. У представи су играли Срђан Карановић, Александар Дунић, Лазар Ђукић, Ђорђе Стојковић, Јоаким Тасић, Душан Свилар, Ђорђе Мишина и млади глумци Омладиннског позоришта Дадов у веродостојним костимима и оригиналној сценографији  из периода Првог св. рата.

 „ДАНИ СЛОБОДЕ 2023“ реализовани су под покровитељством Скупштине града Београда а  извршни продуцент манифестације било је, и ове године,  Омладинско позориште ДАДОВ.

АРХИВА