ДАНИ СЛОБОДЕ је традиционална манифестација у организацији Града Београда, која слави два веома значајна датума из историје Београда,  ослобођење Београда, 20. октобра 1944. и 1. новембра 1918. године. Манифестација је  замишљена  као фестивал позоришних представа, уличних перформанса, јавних концерата и  изложби на отвореном. 

Манифестација Дани слободе 2020. године одржана је у специфичним условима због пандемије изазване вирусом ковид 19. Сви одржани програми реализовани су у складу са мерама које су се примењивале у Србији за заштиту становништва од епидемије.  Оваква ситуација условила је и значајно смањење броја предвиђених програма  тако да се програми који су подразумевали присуство већег броја посетилаца (перформанси, концерти, позоришне представе)  нису одржали. 

Ипак и у датим условима  одржано је неколико запажених дешавања која су подсетила да и у тешким околностима , какве су овогодишње, морамо евоцирати успомену на наше ослободиоце из два светска рата. 

Манифестација је почела програмима који су били посвећени 20. октобру –  Дану ослобођења Београда у Другом светском рату.  Најпре је у понедељак, 19. октобра 2020. пригодним програмима обележен један од најпотреснијих догађаја који се десио приликом ослобођења Београда 1944. године. То је познати догађај страдања руских војника, њих 28 у једном јуришу,  код Вазнесењске цркве у улици Адмирала Гепрата. У славу погинулих направљена је изложба фотографија у порти Вазнесењске цркве, одржан је парастос за погинуле, а на спомен плочи која данас сведочи о овом догађају положено је цвеће у име свих захвалних грађана Београда. 

У уторак, 20. октобра, такође поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату,  одата је пошта и положен је венац на Спомен-плочу црвеноармејцима на Тргу републике. Венац су положили Никола Никодијевић, председник Скупштине Београда, Андреја Младеновић, помоћник градоначелника и Горан Весић, заменик градоначелника Београда. Том приликом подсећено је да је протекло 76. година  откада је заједничком акцијом јединица Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВЈ, предвођених маршалом Толбухином и генералом Дапчевићем, Београд  ослобођен после 1.287 дана нацистичке окупације.  Истог дана на Тргу Републике отворена је изложба фотографија Пут до победе“. Изложба је остварена у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у Београду. Кроз низ фотографија документован је незаустављиви победоносни пут Црвене армије током ослобођење Источне Европе 1944-45. године.

Такође, 20. октобра су на Споменику  совјетским ветеранима на Авали положили венце државни секретар Зоран Антић у име Владе Србије као и Андреја Младеновић у име града Београда. Венце су положили и представници Војске Србије, амбасада Русије, Белорусије, Азербејџана и Казахстана, представници СУБНОР-а, представници Општине Вождовац, као и неких Удружења грађана. „Сваког 20. октобра на Авали обележавамо и сећамо се трагичне погибије руске делегације која је 1964. године страдала приликом доласка на обележавање 20. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Чланови руске делегације изгубили су живот у авионској несрећи. Игром судбине, маршал Бирјузов и генерал Жданов изгубили су живот надомак Београда, у чијем су ослобађању учествовали 20 година раније и дали велики допринос ослобођењу нашег града – рекао је Младеновић том приликом. 

Наредни догађаји реализовани у оквиру Дана слободе 2020. односили су се на обележавање 1. новембра 1918, дана када је Београд ослобођен у Првом светском рату. Тако је  26. октобра Андреја Младеновић, помоћник градоначелника положио венац на Спомен-обележје руским и српским борцима из Првог светског рата на Калемегдану.  Истовремено, и истим поводом,   венац је на Спомен обележје положио и аташе за културу Амбасаде Руске Федерације Александар Коноњихин у име своје Амбасаде. 27. октобра у оквиру Дана слободе 2020.  положени су венаци код Споменика захвалности Француској на Калемегдану. Венце су положили Секретар за културу града Београда Иван Карл и представник Амбасаде Француске у Србији.  1. новембар – Дана ослобођења Београда у Првом светском рату био је повод  да заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић такође положе венце и на Спомен-костурницу бранилаца Београда на Новом гробљу и том приликом одају почаст страдалима. Весић је овом приликом подсетио да су у Првом светском рату и Београд, као уосталом и цео наш народ, вероватно највише страдали у својој дугој историји. „У том рату смо изгубили око милион и триста хиљада људи што је била трећина нашег тадашњег становништва, односно око 60 одсто мушког становништва. Ниједна земља на свету у било ком рату није страдала онако како је Србија страдала у Првом светском рату и нема земље која је у људским жртвама дала такав допринос победи савезника“ – нагласио је Весић. Дани слободе 2020. завршени су поставком изложбе фотографија „Лица наших ослободилаца из Великог рата“ на Тргу Републике. Изложбу је отворио Андреја Младеновић истакавши да је необично важно, увек изнова, подсећати нове генерације на страдање и велику победу нашег народа у Првом светском рату.   Уметнички директор манифестације „Дани слободе 2020” Александар Гаталица прецизирао је да је Град Београд изложбу организовао у сарадњи са организаторима пројекта Албум сећања на наше претке из Првог светког рата. „На овој поставци представљено је више од тридесет портрета обичних људи, сељака, варошана, ученика, генерала, војника, професора – учесника Првог светског рата, који су остали непознати или су мање познати и до скоро су се чували само у породичним архивама. Представљање јавности тих људи, који су учествовали у борбама и ослободили наш град 1918. године, био је и циљ изложбе“, навео је Гаталица.

АРХИВА